Тематические сайты, по благословению епископа Новокузнецкого и Таштагольского Владимира:

Исповедь и Причастие.РУ    Соборование.РФ    Молитва.РФ     Война со страстями.РФ    Смерть поминовение.РФ    Епархия НВК


Канон общий за умерших

Моли́твами святы́х отец наших, Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, поми́луй нас. Ами́нь.

Святы́й Бо́же, Святы́й кре́пкий, Святы́й безсме́ртный, поми́луй нас. (Читается трижды, с крестным знамением и поясным поклоном.)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, поми́луй. (Трижды)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О́тче наш, И́же еси́ на небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искушение, но изба́ви нас от лука́ваго.

Го́споди, поми́луй. (12 раз)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Прииди́те, поклони́мся Царе́ви на́шему Бо́гу. (Поклон)

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Христу́, Царе́ви на́шему Бо́гу. (Поклон)

Прииди́те, поклони́мся и припаде́м Самому Христу́, Царе́ви и Бо́гу на́шему. (Поклон)

Псалом 90

Живы́й в по́мощи Вы́шняго, в кро́ве Бо́га небе́снаго водвори́тся. Рече́т Го́сподеви: засту́пник мой еси́ и прибежище мое́, Бог мой, и упова́ю на Него́. Я́ко Той избавит тя от сети ловчи, и от словесе́ мятежна. Плещма Свои́ма осенит тя, и под криле Его наде́ешися, оружием обыдет тя истина Его. Не убои́шися от страха нощнаго, от стрелы летящия во дни, от вещи во тьме преходящия, от сряща и беса полуденнаго. Паде́т от страны твоея тысяща, и тьма одесную тебе, к тебе же не прибли́жится. Оба́че очи́ма твои́ма смотриши и воздаяние грешников узриши. Я́ко Ты, Го́споди, упование мое́; Вы́шняго положил еси́ прибежище твое́. Не прии́дет к тебе зло, и рана не прибли́жится тел еси́ твоему. Я́ко Ангелом Своим запове́сть о тебе, сохрани́ти тя во всех путе́х твоих. На руках возмут тя, да не когда преткне́ши о камень ногу твою. На аспида и василиска наступиши, и попере́ши льва и змия. Я́ко на Мя упова́, и избавлю и́: покры́ю и́, я́ко позна и́мя Мое́. Воззове́т ко Мне, и услышу его, с ним есмь в скорби, изму́ его и прославлю его, долготою дней исполню его и явлю ему спасение Мое́.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Аллилу́ия, аллилу́ия, аллилу́ия, сла́ва Те́бе, Бо́же. (Трижды)

Го́споди, поми́луй. (Трижды)

Тропарь, глас 8-й

Глубиною мудрости человеколюбие вся стро́яй и полезная всем подаваяй, Еди́не Соде́телю, упокой, Го́споди, ду́ши раб Твои́х, на Тя бо упование возложи́ша, Творца и Зиждителя и Бо́га нашего.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Те́бе и стену, и пристанище и́мамы, и моли́твенницу благоприя́тну к Бо́гу, Егоже родила еси́, Богоро́дице Безневе́стная, верных спасение.

Псалом 50

Поми́луй мя, Бо́же, по вели́цей милости Твоей, и по множеству щедрот Твои́х очи́сти беззаконие мое́. Наипаче омый мя от беззако́ния моего, и от греха моего очи́сти мя. Я́ко беззаконие мое́ аз знаю, и грех мой предо мною есть выну. Те́бе единому согреши́х и лукавое пред Тобою сотвори́х, я́ко да оправди́шися во словесе́х Твои́х и победи́ши, внегда суди́ти Ти. Се бо, в беззакониих зачат есмь, и во гресе́х роди мя мати моя. Се бо, истину возлюбил еси́, безвестная и тайная премудрости Твоей явил ми еси́. Окропи́ши мя иссопом, и очи́щуся, омы́еши мя, и паче снега убелю́ся. Слуху моему даси радость и веселие, возрадуются кости смире́нныя. Отврати лице Твое́ от грех моих, и вся беззако́ния моя очи́сти. Сердце чисто сози́жди во мне, Бо́же, и дух прав обнови во утробе моей. Не отве́ржи мене́ от лица Твоего́, и Духа Твоего́ Святаго не отыми от мене́. Воздаждь ми радость спасения Твоего́ и Духом владычним утверди мя. Научу беззаконныя путе́м Твоим, и нечести́вии к Те́бе обратятся. Избави мя от кровей, Бо́же, Бо́же спасения моего, возрадуется язык мой правде Твоей. Го́споди, устне́ мой отве́рзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Я́ко аще бы восхотел еси́ жертвы, дал бых у́бо, всесожжения не благоволи́ши. Жертва Бо́гу дух сокруше́н, сердце сокруше́нно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Го́споди, благоволением Твоим Сиона, и да сози́ждутся стены Иерусали́мския. Тогда благоволи́ши жертву правды, возношение и всесожегаемая, тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

Канон, глас 1-й
Песнь 1

Ирмос: Твоя́ победительная десница боголе́пно в крепости прославися: та бо, Безсме́ртне, я́ко всемогущая проти́вныя сотре́, израильтяном путь глубины новосоде́лавшая.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Врата смерти и верей, Твоею сме́ртию сокрушил еси́ Безсме́ртне, врата отверзи, Влады́ко, паче ума безсме́ртия усопшим, молитвами страстотерпец Твои́х.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

Да Боже́ственнаго живота сподобимся, соше́л еси́ к смерти, той же испрове́рг сокровища, нас оттуду извле́кл еси́; ны́не же, Жизнодавче, преставленныя упокой.

Сла́ва: Ты мое́ тле́нное же и мертвенное восприи́м, в нетление обле́кл еси́, и к безконе́чному житию и блаженному возне́сл еси́, иде́же я́ко щедр, и́хже приял еси́, упокой.

И ны́не: Рождшую е́же от Бо́га Божие Слово, ве́рнии воспои́м: Та бо Всечи́стая путь жизни умершим бысть, ю́же я́ко Богоприе́мницу и Богородицу, прославим.

Песнь 3

Ирмос: Еди́не ве́дый челове́ческаго существа немощь, и ми́лостивно в не воображся, препояши мя с высоты силою, е́же вопи́ти Те́бе Святы́й: одушевле́нный храме неизрече́нныя славы Твоея, Человеколю́бче.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Я́ко Един благ сый, я́ко Един многомилостив, я́же благоче́стно к Те́бе отше́дшия, в небесных селе́ниих упокой, иде́же неизрече́нная радость и наслаждение, и иде́же собор мученический веселится.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

Ты Един явился еси́ на земли́, Спасе мой, безгрешен, И́же грехи́ мира взе́мляй я́ко милосерд; от мира сего преставльшихся верою, ду́ши упокой во дворех святы́х Твои́х, в сладости раи́стей, Человеколю́бче.

Сла́ва: Смерти державу низлож, живот некончаемый всем верным источил еси́ Влады́ко; в том у́бо учини благочестно отше́дшия, презирая безмерная прегрешения, и прощая грехи́ их, Человеколю́бче.

И ны́не: Без се́мене зачат, Чистая, Слово присносущное, плотски к нам пришедшее, и смерти крепость разорившее, и ме́ртвым воскресение и жизнь вечную Своим милосердием дарующее.

Седален, глас 6-й

Вои́стинну суета всяческая, житие же сень и соние, ибо всуе мяте́тся всяк земнородный, я́коже рече́ Писание: егда мир приобрящем, тогда во гроб вселимся, иде́же вкупе царие и нищий. Те́мже, Христе́ Бо́же, преставльшияся упокой, я́ко Человеколюбец.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Богородичен: Всесвята́я Богоро́дице, во время живота моего не оста́ви мене́, человеческому предстательству не вве́ри мя, но Сама заступи и поми́луй мя.

Песнь 4

Ирмос: Гору тя благодатию Бо́жиею приосене́нную, прозорли́выма Аввакум усмотри́в очи́ма, из Те́бе изыти Израилеву провозглашайте Свято́му во спасение наше и обновление.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Умертвив ад непобедимою Твоею силою, вмене́н был еси́ в ме́ртвых, Един сый свободь, Христе́, ду́ши свободи́ благочестивых, и е́же в нем осуждения, святы́х мученик мольбами.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

И́же всех сый я́ко Владыка, противодостойную иже от Адама Твоего́ заколе́ния, избаву дал еси́ и цену; те́мже молимся Твоим щедротам, преставлыпияся упокой, согрешений подай оставление.

Сла́ва: Приял еси́, Спасе мой, е́же во гробе положение; и я́же во гробе́х жи́ти осужде́нныя мертвецы, я́ко Бог, воскресил еси́. Ныне же жизни при́сносущныя сподо́би преставленныя, я́ко Един Человеколюбец.

И ны́не: Спасе́ся род человеческий рождеством Твоим: Ты бо родила еси́ нам ипостасный Живот, смерти потребление и к жизни соде́ловающий восход, Богороди́тельнице пренепорочная Владычице.

Песнь 5

Ирмос: Просветйвый сиянием пришествия Твоего́, Христе́, и освети́вый Крестом Твоим мира концы, сердца просвети светом Твоего́ богоразумия, православно поющих Тя.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Исцеляли от ада сме́ртнаго, смерть прият, и смерти жало притупил еси́; но Сам упокой, и́хже приял еси́, Жизнодавче, мученик мольбами.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

Умерщвления и тления челове́ки свободи́вый, ду́ши верно преставленных учини́ во дво́рех святы́х Твои́х, отнюдуже отбеже́ вейка скорбь, и веселие водворяется.

Сла́ва: Рай у́бо с Тобою повешенному, я́ко отве́рзл еси́, ны́не приими́ ду́ши, Влады́ко, к Те́бе верою преставльшияся, подай им в Церкви первенец водвори́тися.

И ны́не: Избавляющи на Тя надежды державу имущих, к пристанищу Боже́ственныя воли тихо настави, Матерним Твоим дерзновением к Сы́ну Твоему, благословенная Всенепоро́чная.

Песнь 6

Ирмос: Обыде нас последняя бездна, несть избавляли, вмени́хомся я́ко овцы заколе́ния, спаси люди Твоя́, Бо́же наш: Ты бо крепость немотствующих и исправление.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Я́ко милосерд, преставленным даруй прегрешений прощение, и вечное наслаждение подая, иде́же сияет лица Твоего́ светлость, и озаряет страстотерпцы Твоя́.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

И́же крбвию от ребр Твои́х исте́кшею мир искупил еси́, верою усо́пшия у́бо, Христе́, изба́ви честными Страстьмй Твоими, Ты бо цену за всех Себе дал еси́.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

И́же создавши мя рукама пречи́стыма пе́рвее, и дух даровавши, и к земли́ низпадша зле, паки обновивши краснейте, ны́не ду́ши преставльшихся Сам упокой.

Сла́ва: Чертогу Твоему светоносному, Го́споди, всели́ти сподоби, я́же в вере к Те́бе усопшия, тех презирая прегрешения, я́ко благ и милосерд и многомилостив.

И ны́не: Пое́м Тя, Благословенная Чистая, Еяже ра́ди нам возсия, сущим во тьме и сени смертней, правды незаходи́мое Солнце, Ты бо нашего спасения хода́таица была еси́.

Кондак, глас 8-й

Со святыми упокой, Христе́, ду́ши раб Твои́х, ид еже несть болезнь, ни печаль, ни воздыхание, но жизнь безконе́чная.

Икос

Сам Един еси́ Безсме́ртный, сотвори́вый и создавый человека; земни́и у́бо от земли́ создахомся и в землю ту́южде пойдем, я́коже повелел еси́, Создавши мя и реки́й ми: я́ко земля еси́ и в землю отыдеши, аможе вси челове́цы пойдем, надгробное рыдание творяще песнь: аллилу́ия, аллилу́ия, аллилу́ия.

Песнь 7

Ирмос: Те́бе, умную, Богоро́дице, пещь разсмотряем ве́рнии: я́коже бо отроки спасе три Превозносимый, мир обнови, во чреве Твое́м всецел, хвальный отце́в Бог, и препрославлен.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Сиянии пречи́стыя славы Твоей озари́тися, Христе́, подавай, от бури мирски́я к Те́бе отше́дшим, и тех сподоби с мученики взывати Те́бе: хвалимый отце́в Бо́же, благословен еси́.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

Нов Адам вои́стинну быв, Адамов Соде́телю, И́же клятву бо Адамову Един потребил еси́. Те́мже молимся Те́бе: преставленный упокой в сладости раи́стей, Христе́, я́ко Един милосерд.

Сла́ва: И́же нашу естественную немощь Един све́дый я́ко Бог, благ же и милостив, вся, и́хже преставил еси́, иде́же свет незаходи́мый присещает лица Твоего́, учини́, Христе́, хвалимый отце́в Бо́же и препрославлен.

И ны́не: Закона сени, и древняя гадания Твоим преидоша рождеством Богомати, Ты бо нам Боже́ственныя благодати Свет возсияла еси́; и́мже древних избавихомся долгов, Чистая, воспевающе Бо́га препрославленнаго.

Песнь 8

Ирмос: В пещи о́троцы Израилевы, я́коже в горниле добротою благочестия чисте́е злата блещахуся, глаго́люще: благословите, вся дела Господня, Господа, по́йте и превозносите во вся ве́ки.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Скверну всю Твои́х рабов усо́пших, Твоего́ человеколюбия росою отмыв, Тя пе́сньми воспевати сподо́би: благословите, вся дела Господня, Господа, по́йте и превозносите Его во вся ве́ки.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

Предстоятели, Спасе, десныя, верою оправдав молитвами страстотерпец, я́же преставил еси́ ве́рныя, покажи поющия: благословите, вся дела Господня, Господа, по́йте и превозносите Его во вся ве́ки.

Сла́ва: И́же смерти и живота име́яй всякую власть, я́же верою усо́пшия Твоего́ сияния улучи́ти благоволи, взывающия: благословите, вся дела Господня, Господа, по́йте и превозносите Его во ве́ки.

И ны́не: Спасения ходатаица нам была еси́, Всенепорочная, и в непреходи́мыя ве́ки пребывания же и светлости; Те́бе, Де́во чистая, при́сно вся дела благословим и превозносим во вся ве́ки.

Песнь 9

Ирмос: Образ чи́стаго рождества Твоего́ огнепали́мая купина показа неопальная; и ны́не на нас напастей свирепеющую угаси́ти молимся пещь, да Тя, Богоро́дице, непрестанно величаем.

Припев: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев.

Пощади я́ко Бог человеколюбив и милостив Твое́ создание и упокой в селе́ниих святы́х Твои́х, иде́же мученицы вси веселятся, верою преставленныя от временных, Многоми́лостиве.

Припев: Упоко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х.

Име́яй милостей бездну, препобеждающую рабов Твои́х прегрешения, и́хже, прие́м, избра, упокой в не́дрех Авраамлих, Человеколю́бче, и с Лазарем во свет Твой всели.

Сла́ва: Избавитель и Спас быв роду человеческому, распятия ра́ди, я́же ны́не от нас преставил еси́, я́ко Благодатель, наслаждения Боже́ственнаго сподоби, и живота нетле́ннаго, и веселия и светлости.

И ны́не: О я́же паче ума чудес Твои́х! Ты бо, Де́во, едина всем, иже под солнцем, подала еси́ разуме́ти новейшее чудо,

Пречистая, Твоего́ рождества недоуме́ннаго; те́мже Тя вси величаем.

Достойно есть я́ко вои́стинну блажи́ти Тя, Богородицу, При́сноблаже́нную и Пренепорочную и Матерь Бо́га нашего. Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истле́ния Бо́га Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем. (Поклон)

Святы́й Бо́же, Святы́й кре́пкий, Святы́й безсме́ртный, поми́луй нас. (Трижды)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Пресвята́я Тро́ице, поми́луй нас; Го́споди, очи́сти грехи́ на́ша; Влады́ко, прости́ беззако́ния на́ша; Святы́й, посети́ и исцели́ не́мощи на́ша, и́мене Твоего́ ра́ди.

Го́споди, поми́луй. (Трижды)

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О́тче наш, И́же еси́ на небесе́х, да святи́тся и́мя Твое́, да прии́дет Ца́рствие Твое́, да бу́дет во́ля Твоя́, я́ко на небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и оста́ви нам до́лги на́ша, я́коже и мы оставля́ем должнико́м на́шим; и не введи́ нас во искушение, но изба́ви нас от лука́ваго.

Тропари, глас 4-й

Со ду́хи праведных скончавшихся ду́ши раб Твои́х, Спасе, упокой, сохраняя их во блаженней жизни, я́же у Те́бе, Человеколю́бче.

В покоищи Твое́м, Го́споди, иде́же вси святи́и Твой упокоеваются, упокой ду́ши раб Твои́х, я́ко Един еси́ Человеколюбец.

Сла́ва: Ты еси́ Бог, соше́дый во ад и узы окованных разреши́вый, Сам и ду́ши раб Твои́х упокой.

И ны́не: Едина чистая и непорочная Де́во, Бо́га без се́мене рождшая, моли спасти́ся душам их.

Го́споди, поми́луй. (40 раз)

Молитва

Помяни, Го́споди Бо́же наш, в вере и наде́жди живота ве́чнаго усо́пших раб Твои́х (имена) , и я́ко благ и Человеколюбец, отпущаяй грехи́, и потребляли неправды, ослаби, оста́ви, и прости́ вся вольная их согрешения и невольная, возставляя я во святое второе пришествие Твое́ в причастие вечных Твои́х благ, и́хже ра́ди в Тя Еди́наго ве́роваша, и́стиннаго Бо́га и Человеколюбца; я́ко Ты еси́ воскресение и живот, и покой рабом Твоим (имена) , Христе́ Бо́же наш, и Те́бе славу возсылаем, со безначальным Твоим Отце́м, и с Пресвятым Духом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истле́ния Бо́га Слова рождшую, сущую Богородицу, Тя величаем.

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху, и ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Го́споди, поми́луй. (Трижды)

Го́споди Иису́се Христе́, Сыне Божий, молитвами Пречи́стыя Твоей Матере, преподобных и богоносных отец наших и всех святы́х поми́луй и упокой ду́ши раб Твои́х (имена) и всех православных христиан в безконе́чныя ве́ки, я́ко благ и человеколюбец, аминь.

Рабом Божиим преставльшимся, отце́м и братиям на́шим и всем православным христианом, о ни́хже и поминание творим, вечная память. (Трижды)

Читаем трижды тропарь с поклонами: Поко́й, Го́споди, ду́ши усо́пших раб Твои́х (поклон) , и елико в житий сем я́ко челове́цы согреши́ша, Ты же, я́ко Человеколюбец Бог, прости́ их и поми́луй (поклон) , ве́чныя муки изба́ви (поклон) , Небесному Царствию причастники учини́ (поклон) , и душам на́шим полезная сотвори (поклон) .