Тематические сайты, по благословению епископа Новокузнецкого и Таштагольского Владимира:

Исповедь и Причастие.РУ    Соборование.РФ    Молитва.РФ     Война со страстями.РФ    Смерть поминовение.РФ    Епархия НВК


Молитвы вдовцов

 

Молитва вдовца

Христе Иисусе, Господь и Вседержитель! В сокрушении и умилении сердца моего молюсь Тебе: упокой, Господи, душу усопшей рабы Твоей (имя), в Небесном Царствии Твоём. Владыко Вседержитель! Ты благоволил супружеский союз мужа и жены, когда говорил: не хорошо быть человеку одному, сотворим ему помощника соответственного ему. Ты освятил сей союз по образу духовного союза Христа с Церковью. Верую, Господи, и исповедую, что Ты благословил сочетать и меня сим святым союзом с единственною из рабынь Твоих. Твоей же благой и премудрой воле изволил отнять у меня сию рабу Твою, которую дал мне, как помощницу и спутницу жизни моей. Преклоняюсь пред сею Твоею волею, и молюсь Тебе от всего сердца моего, прими моление моё сие о рабе Твоей (имя), и прости ей все прегрешения, вольные и невольные, словом, делом, мыслю, ведением и неведением; что земное возлюбила более небесного; что об одежде и украшении тела своего старалась более, чем о просвещении одеяния души своей; или что не берегла о чадах своих; что огорчила кого словом или делом; о чём роптала в сердце своём на ближнего своего или осудила кого или иное в чём ином согрешила. Всё это прости ей, как благой и человеколюбивый: ибо нет человека, живущего и не согрешившего. Не входи в суд с рабою Твоею, созданием Твоим, не осуди её по грехом её на вечные муки, но пощади и помилуй по великой милости Твоей. Молю и прошу Тебя, Господи, сил даруй мне во все дни жизни моей не прекращать молиться об усопшей рабе Твоей, и даже до кончины жизни моей просить ей у Тебе, Судии всего мира, оставления согрешений её. Ибо как Ты, Боже, положил на голову её венец из драгоценных камней, вечная её здесь на земли; так увенчай её вечною Твоею славою в небесном Царствии Твоём, со всеми святыми, там ликующими, да вместе с ними вечно воспевать всесвятое имя Твоё с Отцом и Святым Духом. Аминь.

На церковнославянском:

Христе́ Иису́се, Го́споди и Вседержи́телю! В сокруше́нии и умиле́нии се́рдца моего́ молю́ся Тебе́: упоко́й, Го́споди, ду́шу усо́пшия рабы́ Твоея́ (и́мя), в Небе́снем Ца́рствии Твое́м. Влады́ко Вседержи́телю! Ты́ благослови́л еси́ супружеский сою́з му́жа и жены́, егда́ ре́кл еси́: не добро́ бы́ти челове́ку еди́ному, сотвори́м ему́ помо́щника по нему́. Ты́ освяти́л еси́ сою́з се́й во о́браз духо́внаго сою́за Христа́ с Це́рковию. Ве́рую, Го́споди, и испове́дую, я́ко ты́ благослови́л еси́ сочета́ти и мене́ си́м святы́м сою́зом с еди́ною из рабынь Твои́х. Твое́й же благо́й и прему́дрой во́ле изво́лися отъя́ти у мене́ сию́ рабу́ Твою́, ю́же да́л еси́ мне́, я́ко помо́щницу и сопутницу жи́зни моея́. Преклоняюся пред се́ю Твое́ю во́лею, и молю́ся Ти́ от всего́ се́рдца моего́, приими́ моле́ние мое́ сие́ о ра́бе Твое́й (и́мя), и прости́ е́й, а́ще согреши́ сло́вом, де́лом, помышле́нием, ве́дением и неве́дением; а́ще земно́е возлюби́ па́че небе́снаго; а́ще о оде́жде и украше́нии те́ла своего́ печеся па́че, не́же о просвеще́нии одея́ния души́ своея́; или́ а́ще небреже о ча́дех свои́х; а́ще преогорчи́ кого́ сло́вом или́ де́лом; а́ще поропта в се́рдце свое́м на бли́жняго своего́ или́ осуди́ кого́ или́ и́но что́ от таковы́х злы́х соде́ла. Вся́ сия́ прости́ е́й, я́ко благи́й и человеколюби́вый: я́ко не́сть челове́к, и́же жи́в бу́дет и не согреши́т. Не вни́ди в су́д с рабо́ю Твое́ю, я́ко созда́нием Твои́м, не осуди́ ю́ по грехо́м ея́ на ве́чныя му́ки, но пощади́ и поми́луй по вели́цей ми́лости Твое́й. Молю́ и прошу́ Тя́, Го́споди, си́л да́руй ми́ по вся́ дни́ жи́зни моея́ не преставая моли́тися о усопшей ра́бе Твое́й, и да́же до кончи́ны живота́ моего́ проси́ти е́й у Тебе́, Судии́ всего́ ми́ра, оставле́ния согреше́ний ея́. Да я́ко же Ты́, Бо́же, положи́л еси́ на главу́ ея́ вене́ц от ка́мене честна́, венча́я ю́ зде́ на земли́; та́ко увенча́й ю́ ве́чною Твое́ю сла́вою в Небе́снем Ца́рствии Твое́м, со все́ми святы́ми, та́мо ликующими, да вку́пе с ни́ми ве́чно воспева́ет всесвято́е и́мя Твое́ с Отце́м и Святы́м Ду́хом. Ами́нь.

Молитва вдовы

Христе Иисусе, Господь и Вседержитель! Ты – плачущих утешение, сирот и вдовиц заступник. Ты сказал: призови Меня в день скорби твоей, и избавлю тебя. Во дни скорби своей прибегаю к Тебе я и молюсь Тебе: не отврати лица Твоего от меня и услышь моление моё, приносимое Тебе со слезами. Ты, Господи Владыко всего, благословил сочетать меня с одним из рабов Твоих, чтобы быть нам единым тело и единым духом; Ты дал мне сего раба, как сожителя и защитника. Твоей же благой и премудрой волей изволил отнять от меня сего раба Твоего и оставить меня одну. Преклоняюсь пред сею Твоею волею и к Тебе прибегаю во дни скорби моей: утоли печаль мою о разлучении с рабом Твоим, другом моим, которого отъял от меня, но не отыми от меня Своей милости. Как некогда принял от вдовицы две лепты, так прими и сие моление моё. Помяни, Господи, душу усопшего раба Твоего (имя), прости ему все согрешения его, вольные и невольные, словом, делом, мыслю, ведением и неведением, не погуби его со беззаконьями его и не предай вечной муки, но по великой милости Твоей и по множеству щедрот Твоих ослабь и прости все согрешения его и помести его со святыми Твоими, где нет болезни, ни печали, ни воздыхания, но жизнь бесконечная. Молю и прошу Тебя, Господи, даруй мне во все дни жизни моей не прекращать молиться об усопшем рабе Твоём, и даже до исхода моего просить у Тебе, Судии всего мира, оставления всех согрешений его и вселения его в небесные обители, которые уготовал любящим Тебя. Хотя и согрешал, но не отступил от Тебе, и без всякого сомнения Отца, и Сына, и Святого Духа православно даже до последнего своего издыхания исповедовал; тем же веру его, в Тебя, вместо дел вмени ему: ибо нет человека, живущего и не согрешившего. Ты Един кроме греха, и правда Твоя – правда во веки. Верую Господи, и исповедую, что Ты услышишь моление моё и не отвратишь лица Твоего от меня. Видя вдовицу, сильно плачущую, умилосердился, сына её, на погребение несомого, воскресил: так и, умилосердись, утешь и скорбь мою. Как отверз рабу Твоему Феофилу, отошедшему к Тебе, двери милосердия Твоего и простил ему прегрешения его по молитвам святой Церкви Твоей, внемля молитвам и милостыням супруги его: так и я молю Тебя, прими и моё моление о рабе Твоём, и введи его в жизнь вечную. Ибо Ты упование наше, Ты Бог, милующий и спасающий, и Тебе славу воссылаем с Отцом и Святым Духом, ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь!

На церковнославянском:

Христе́ Иису́се, Го́споди и Вседержи́телю! Ты́ пла́чущих утеше́ние, си́рых и вдови́ц заступле́ние. Ты́ ре́кл еси́: призови́ Мя́ в де́нь ско́рби твоея́, и изму́ тя́. Во дни́ ско́рби своея́ прибега́ю к Тебе́ а́з и молю́ся Ти́: не отврати́ лица́ Твоего́ от мене́ и услы́ши моле́ние мое́, приноси́мое Тебе́ со слеза́ми. Ты́, Го́споди Влады́ко вся́ческих, благоволи́л еси́ сочета́ти мя́ с еди́ным из рабо́в Твои́х, во е́же бы́ти на́м еди́но те́ло и еди́н ду́х; Ты́ да́л еси́ мне́ сего́ раба́, я́ко сожи́теля и защи́тника. Твое́й же благо́й и прему́дрой во́ле изво́лися отъя́ти от мене́ сего́ раба́ Твоего́ и оста́вити мя́ еди́ну. Преклоняюся пред се́ю Твое́ю во́лею и к Тебе́ прибега́ю во дни́ ско́рби моея́: утоли́ печа́ль мою́ о разлуче́нии с рабо́м Твои́м, друго́м мои́м. А́ще отъя́л еси́ его́ от мене́, не отыми́ от мене́ Своея́ ми́лости. Я́ко же не́когда прия́л еси́ вдови́цы две́ ле́пты, та́ко приими́ и сие́ моле́ние мое́. Помяни́, Го́споди, ду́шу усо́пшаго раба́ Твоего́ (и́мя), прости́ ему́ все́ согреше́ния его́, во́льная и нево́льная, а́ще сло́вом, а́ще де́лом, а́ще ве́дением и неве́дением, не погуби́ его́ со беззако́ньми его́ и не преда́ждь ве́чной му́ке, но по вели́цей ми́лости Твое́й и по мно́жеству щедро́т Твои́х осла́би и прости́ вся́ согреше́ния его́ и вчини́ его́ со святы́ми Твои́ми, иде́же не́сть боле́знь, ни печа́ль, ни воздыха́ние, но жи́знь безконе́чная. Молю́ и прошу́ Тя́, Го́споди, да́руй ми́ во вся́ дни́ жи́зни моея́ не престава́ти моли́тися о усо́пшем ра́бе Твое́м, и да́же до исхо́да моего́ проси́ти у Тебе́, Судии́ всего́ ми́ра, оставле́ния все́х согреше́ний его́ и вселе́ния его́ в Небе́сныя оби́тели, я́же еси́ угото́вал лю́бящим Тя́. Я́ко а́ще бо и согреши́, но не отступи́ от Тебе́, и несумне́нно Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха правосла́вно да́же до после́дняго своего́ издыха́ния испове́да; те́м же ве́ру его́, я́же в Тя́, вме́сто де́л ему́ вмени́: я́ко не́сть челове́к, и́же жи́в бу́дет и не согреши́т, Ты́ еди́н кроме́ греха́, и пра́вда Твоя́ – пра́вда во ве́ки. Ве́рую, Го́споди, и испове́дую, я́ко Ты́ услы́шиши моле́ние мое́ и не отврати́ши лица́ Твоего́ от мене́. Ви́дя вдови́цу, зе́льне пла́чущу, умилосе́рдився, сы́на ея́, на погребе́ние несо́ма, воскреси́л еси́: та́ко умилосе́рдився, утиши́ и ско́рбь мою́. Я́ко же отве́рзл еси́ рабу́ Твоему́ Фео́филу, отше́дшему к Тебе́, две́ри милосе́рдия Твоего́ и прости́л еси́ ему́ прегреше́ния его́ по моли́твам Святы́я Це́ркве Твоея́, вне́мля моли́твам и милостыням супру́ги его́: си́це и а́з молю́ Тя́, приими́ мое́ моле́ние о ра́бе Твое́м и введи́ его́ в жи́знь ве́чную. Я́ко Ты́ еси́ упова́ние на́ше. Ты́ еси́ Бо́г, е́же ми́ловати и спаса́ти, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем со Отце́м и Святы́м Ду́хом. Ами́нь.

Источник: Епископ (Милеант) Александр «Молитвослов на русском языке»